Puppy theorie

Zindelijkheid.

Het zindelijk maken van een pup heeft bij het gros van de puppybaasje de hoogste prioriteit.

Terwijl dit in mijn beleving één van de minst belangrijke onderwerpen is bij het groot brengen van een pup.

Ten eerste hebben we vrijwel allemaal harde gladde vloeren zonder vloerbedekking. Dus het schoonmaken van de plasjes en de poepjes is gemakkelijk. Dit in tegenstelling tot de jaren 70 toen iedereen hoogpolig wit had liggen, ja dan is het zaak om de pup zo snel mogelijk zindelijk te krijgen.

Hier komt waarschijnlijk ook het verhaal vandaan dat je de pup er met zijn neus door moet halen.

Iets dommers kun je volgens mij niet doen, want de pup wordt echt bang van je en dat is wel het laatste wat je wilt.

 

Het gegeven is vrij simpel: Je pup moet leren het buiten te doen!

Hij hoeft niet te leren dat hij het niet binnen mag doen. Hij mág het dus ook niet binnen doen, we zien nog te vaak dat men van de fokker het advies meekrijgt om het op een krant of op een puppymatje te laten doen. Dit advies is waarschijnlijk ook in de jaren 70 ontstaan i.v.m. de vloerbedekking , maar je pup leert het dus wel binnen te doen.

 

Het is vrij lastig uitleggen wanneer een pup er nu uit moet, dit omdat het per pup nog wel eens wil verschillen, de ene pup doet het direct na het eten, waar de andere pup een kwartier nodig heeft.

Het ouderwetse verhaal wil dat ze eruit moeten als ze wakker worden, als ze hebben gegeten en als ze uitgespeeld zijn. Hou je hier maar een beetje aan vast en vogel uit hoe het met je eigen pupje zit.

 

Er is één moment dat je zeker weet dat ze eruit moeten en dat is als ze wakker worden.

Een pup van 8 weken slaapt gemiddeld zo’n 18 uur per dag en doet dit in stukjes, hij is een uurtje wakker en slaapt dan weer een uurtje, dit verschilt ook weer per pup. Hoe dan ook zo gauw ze wakker zijn moeten ze plassen en heb je de kans je pup te leren dat er buiten geplast moet worden.

Als je pupje heeft geplast, prijs je pup door een vrolijk “goed zo” o.i.d. en loop je naar binnen en geef je pup daar wat lekkers. Je pup leert dat hij buiten zijn behoefte moet doen en dat hij daarna direct weer naar binnen moet. Je voorkomt dat je uiteindelijk eindeloos op je pup staat te wachten, omdat hij zo nodig nog een paar rondjes in de tuin moet doen. Ze komen nl. ook gewoon niet als ze in de tuin lopen, ze moeten de wereld nog ontdekken en een tuin kan in het begin heel erg interessant zijn.

Het begin van een slecht luisterende hond is geboren, een baasje die 20x de naam van de hond roept zonder dat er iets gebeurd. Dit moet je in de dit stadium echt niet willen.

 

Over de plek van het poepen en plassen heb ik nog niks uitgelegd, omdat dit in mijn visie heel anders is dan wat ik ooit heb gelezen of gehoord. Om dit te begrijpen moet je het volgende hoofdstuk over het wandelen met de pup lezen.

<<<  De bijtrem aanleren     Wandelen met de pup >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *