Puppy theorie

Wandelen met de pup.

Over het wandelen met de pup gaan ook nogal wat verhalen over de wereld.

De meest bekende is dat je: per maand leeftijd van de pup, 5 minuutjes mag wandelen.

 

Ik ben het in het geheel niet eens met deze regel en dit omdat hij bedacht is door mensen en mensen maken regels omdat ze bang zijn, vrijwel iedere regel en wet komt voort uit een bepaalde angst.

Een regel of wet komt nooit voort uit het gezonde verstand. En bij het wandelen met je pup heb je alleen maar gezond verstand nodig. Is het zo dat een pup die maar 10 minuutjes per keer mag wandelen, daarna rustig in zijn mandje blijft liggen totdat hij er weer uit mag?? Of is dit pupje in huis ook gewoon aan de wandel en het spelen? Een drukke pup??

 

Een veel gehoord verhaal is dat hij er HD (heupdysplasie) van krijgt net als van traplopen.

Ook weer een verhaal uit de jaren 70 misschien? Als een hond HD heeft dan heeft hij het al bij de geboorte, alleen kunnen we dit pas zien op een röntgenfoto als hij minimaal een jaar oud is. Dit komt niet van te ver wandelen of 1 keer per dag een trap op lopen. Ik zou trouwens de momenten dat de pup wakker is niet besteden aan het wandelen, maar aan het socialiseren, heel veel verschillende prikkels aanbieden dat maakt een pupje moe en dan komt dat wandelen later wel.

 

Als eerste geef ik je mee dat je helemaal niet met je pupje moet wandelen!!!!!!

Hij wil dit helemaal niet! Je pup wil niet bij jullie huis vandaan, hij blijft vlakbij zijn veilige plekje. Het boek wat je leest heet “ luister naar je pup” en dit is een goed moment om daar mee te beginnen.

 

Als een pup zich veilig voelt dan gebruikt hij zijn bloedsomloop voor een groot deel voor de spijsvertering. Als je de pup in een onveilige situatie brengt gaat hij in de “vluchtmode”  en heeft hij zijn bloed ergens anders voor nodig, nl. voor zijn hart, longen en spieren. Dit om in geval van nood te kunnen vluchten. In dit proces heeft hij te weinig bloed voor de spijsvertering en zet dit dan ook stil.      Er komt niets meer uit, terwijl hij wellicht wel nodig moet.

En dit scenario doet zich voor als wij met onze pup vanuit huis gaan lopen. Tot 18 weken leeftijd wil je pupje niet met je vanuit huis wandelen. De uitzonderingen bevestigen de regel, maar de overgrote meerderheid van de pups willen dit echt niet.

Je kunt dus eindeloos met je pupje wandelen, maar hij doet zijn behoefte niet totdat hij weer terug bij huis is en dan het liefst nog in de woonkamer, want daar is het echt veilig. Op deze manier duurt het natuurlijk erg lang voordat hij zindelijk wordt.

 

Laat je pup dus altijd eerst in de tuin (waar het nog veilig is) zijn behoefte doen, voordat je met de pup op pad gaat. De pup heeft een vast plekje en ik zou zeggen tot op de centimeter nauwkeurig om te plassen te poepen. De pup dus in eerste instantie in de tuin zindelijk maken.

 

Maar zul je nu zeggen, mijn pup moet er toch uit?? Ja dat klopt, om te socialiseren!!!!! Niet om zijn behoefte te doen, want dat doet hij bij huis. Maar hij blijft het straks in mijn tuin doen????

Nee hoor, als je na 18 weken (het voorgeprogrammeerde stukje) de hond niet meer in de tuin laat om zijn behoefte te doen, maar hem meeneemt naar een andere plek zal hij dit binnen de kortste keren niet meer doen. Hij is dan ook oud genoeg om zijn behoefte langer op te houden, eerder is dit wat lastiger.

 

Ook de eerste week moet hij er ’s nachts nog uit en het is handig dat je niet in je onderbroek de wijk door hoeft te banjeren om je pup te laten plassen of te poepen. Gewoon snel even in de tuin en weer je bedje in. De buurt is er ook blij mee dat je hond zijn behoefte niet op het veldje doet, waar hun kinderen spelen.

 

Dus vanuit huis wandelen is in mijn beleving niet een super idee, ik snap dat dit een ideaalplaatje is en dat sommige mensen dit noodgedwongen toch moeten doen. Omdat ze kleine kinderen hebben, of geen auto tot hun beschikking hebben. Maar besef dat je pup hier de eerste weken absoluut geen zin aan heeft. Dan komen we automatisch bij het trekken aan de lijn.

<<<  Wandelen met de pup     De eerste nachten  >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *