Lesmethode

Onze lesmethode bestaat uit de volgende onderdelen:

Inzicht: Inzicht krijgen in hondengedrag, wat is natuurlijk en wat niet en hoe natuurlijk is het allemaal nog? Inzicht krijgen in ons eigen gedrag: Waar geven we aandacht aan en waar niet? Inzicht krijgen in leerprocessen, hoe leert een hond? Inzicht krijgen in de lichaamstaal van de hond, wat bedoelt hij nu eigenlijk?

Sociale vaardighedenEen hond is een sociaal gericht dier en moet in onze huidige drukke maatschappij aan hoge eisen voldoen, hij moet kunnen omgaan met mensen, kinderen, andere honden en vele andere dieren. Dit gaat niet vanzelf en je zult hier als hondeneigenaar echt werk van moeten maken. Hoe leer je je hond met andere honden om te gaan, want ze zijn niet allemaal even groot en even goed gesocialiseerd.

Opvoeding: Opvoeden is echt meer dan alleen maar normen en grenzen stellen en de hond alleen maar dingen te verbieden. Bij onze methode kan de pup het eerste half jaar helemaal niets fout doen, hoe fout het in eerste instantie ook lijkt. Dit vergt een beetje geduld en een beetje inzicht in puppygedrag, maar het betaald zich uiteindelijk dubbel en dwars uit. Bij opvoeden horen regels, welke regels zijn zinvol en welke al achterhaald?

Trainen: Als je voor de klas wilt staan moet je een 4 jaar durende studie (Pabo) volgen. Als we een hond nemen dan gaan we altijd zeer voortvarend van start met de training. Maar wat weten we er eigenlijk vanaf? Als je de hond wilt trainen zul je toch wat moeten weten over belonen: Op welk moment, met wat, hoe vaak, intervalbeloning en waar liggen de motivatie van de hond?

Balans: Wist je dat zo ongeveer de helft van alle honden in Nederland (2 miljoen) problemen geven?  We zien de laatste jaren steeds meer dat mensen een hond nemen en zich niet of nauwelijks verdiepen in de behoeftes van de hond, we vervullen vaak alleen een behoefte van onszelf. Of dit nu is om er even uit te zijn of onze sociale contacten wat op peil te houden of omdat we onze emoties de vrije loop kunnen laten bij de hond, het maakt niet uit. We vergeten echter dat een hond ook behoeftes heeft, of het nu een pup, puber, volwassen, grote of kleine is, iedere hond heeft ze.  En om te voorkomen dat onze hond bij de verkeerde 50% van de honden komt zullen we hier wat mee moeten. Bij onze methode een wezenlijk onderdeel om de balans te vinden tussen het welbevinden van ons en onze hond.

Gezond verstand: Waar we heel veel tegenaan lopen is dat bijna iedere hondenbezitter wel iets denkt te weten, of dit nu van een eerdere hond of hondencursus komt, of dat het meegegeven wordt door de fokker, dierenarts, trimster of een willekeurige hondeneigenaar. Of misschien wel een boek dat over de datum is. Al met al een hoop weetjes en feitjes. De praktijk leert dat de meeste hiervan ouderwets en achterhaald zijn en wat nog erger is ze zijn gebaseerd op angst. Niet te ver met je pupje lopen, hij mag niet traplopen, je pup niet naast je bed zetten want dan went hij daar aan, niet op de bank want dan wordt hij dominant, niet met je pupje wandelen want dan krijgt hij Parvo, niet teveel naar buiten met je pup want dan krijgt hij teveel stress en zo zijn er nog vele op te noemen. Dit alles maakt dat we niet  ons gezonde verstand gebruiken en alleen maar leven in angst. Wij houden al deze kennis tegen het licht en proberen de logica ervan te doorgronden. En dan blijkt dat het allemaal net even iets anders is als we denken. Een openbaring voor vele cursisten die jullie voor gingen.

Zowel bij de puppycursus als de basiscursus geven we een stuk theorie, hier wordt duidelijk uitgelegd hoe het zit en kun je al je vragen kwijt. Deze theorie is ook te volgen zonder hond. Dus overweegt u een hond in huis te halen, dan kunt u de cursus al komen volgen.