Puppy theorie

Het loslopen.

Een pupje luistert tot aan 12 weken leeftijd werkelijk briljant! Hij is namelijk voorgeprogrammeerd om op z’n moeder te letten, als een pup z’n moeder verliest is het over en sluiten.

Dit zit zo diep geworteld, daar kun je blind op varen.

Wij mensen zijn als de dood dat we de pup kwijtraken, geloof me dat is andersom ook zo, hij houdt je strak in de gaten. Nu we dit gegeven tot ons hebben genomen en weten dat dit met de leeftijd van  12 weken stopt, zullen we dit gedrag rotsvast moeten gaan verankeren. Met andere woorden: Belonen! Heel veel belonen!

Dus niet met een te kort riempje door een woonwijk gaan lopen banjeren, maar op een veilige, controleerbare plek z’n natuurlijke gedrag laten ontplooien. En dit gedrag dan zeer veelvuldig belonen, zodat je pup met 12 weken niet beter weet dan dat dit de normaalste zaak van de wereld is en dit de  rest van zijn leven gewoon door blijft gaan.

Dit is wat mij betreft de essentie van het opvoeden van je pup tot een goed luisterende hond. Een hond die altijd op je let en die je nooit hoeft te roepen.

Wat je dus moet doen en volledig indruist tegen je gevoel, is dat je als je met je pup loopt je steeds probeert bij de pup weg te komen, waar hij links gaat ga jij rechts, waar hij vooruit gaat ga jij achteruit.      En iedere keer, ja werkelijk iedere keer maar weer belonen. En geen stap achter je pup aanlopen.

Het roepen van de pup kan wel maar alleen op de momenten dat je zeker weet dat hij ook komt, nooit roepen als je weet dat hij niet komt. NOOIT!

Voor de angstige mensen onder ons en voor de momenten dat er echt een lijn aan moet, verkiezen wij een 5 meter lange, hele dunne sleeplijn. Hierdoor heb je als baasje altijd het gevoel dat je de controle nog hebt en de pup kan dan veilig los loslopen, want als hij schrikt en de verkeerde kant op rent kun je altijd snel op het lijntje gaan staan.

Ook leren ze zo niet aan de lijn te trekken, of dacht je dat een hond van nature aan de lijn trekt? Nee dus, hij heeft simpelweg geleerd dat trekken aan de lijn zin heeft, het heeft hem iets opgeleverd.

Heel veel mensen willen al met een pupje gaan wandelen en dan het liefst vanuit huis! Echter een pup denkt daar toch echt heel anders over. Een pupje wil helemaal niet wandelen, die wil alleen maar heel dicht bij jullie huis blijven. Hij wil daar blijven waar hij zich veilig voelt

In de praktijk zul je zien dat de pup de eerste 50 meter niet mee wil, daarna gaat het beter en zal hij een stukje met je mee kuieren. Zo gauw hij in de gaten krijgt waar zijn thuis is, zal hij een spurtje trekken en je in paniek achter laten. Dat gebeurt je natuurlijk maar één keer, de volgende keer zorg je ervoor dat hij niet meer weg kan rennen, echter zal de pup je heel voortvarend naar huis slepen met een strakke lijn.

En op deze manier leert een hond dat trekken aan de lijn zin heeft, en wel op weg naar zijn veilige thuis.

Met een 5 meter lange dunne lijn duurt het even voordat hij aan de lijn trekt. Als hij dan trekt loop je even achteruit totdat hij bij je is, je beloont en je gaat weer samen verder, etc. etc.

Het mooiste is dan ook om tot een leeftijd van 18 weken niet vanuit huis te gaan lopen, maar de pup altijd even in de auto of een fietsmandje te doen en even z’n gps systeem in de war de maken, dan heb je van dit probleem geen enkele last.

Waarom is een rollijn of een gewone hondenriem nu ongeschikt voor een pup?

De reden hiervan is dat er altijd spanning op deze lijnen staat, de pupjes voelen dat jullie baasjes er wel zijn en leren razendsnel af om jullie in het oog te houden. Ik zou denken dat we de taak van het levenslang op elkaar letten maar bij de hond neer moeten leggen, wij hebben het druk genoeg en hij heeft toch de rest van zijn leven niks te doen.

<<<  Straf     De bijtrem aanleren  >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *