Puppy theorie

Belonen.

De essentie van het opvoeden van een hond is gewenst gedrag belonen, wat ik in het voorwoord al benoemd hebt is met name dat als we al een volwassen hond gehad hebben, we er maar vanuit gaan dat hij moet doen wat de volwassen hond ook deed.

Als we nog nooit een pupje hebben gehad is het eigenlijk niet anders, want een pup jonger dan 12 week luistert altijd als een zonnetje. En als het diersoort “mens” ziet dat een hond iets kan, dan denken we dat dat zo hoort en belonen we het zeker niet. En dat dan onder het mom “hij kan het al en hij doet het al heel erg goed”

En hier laten we de echte vette winst liggen, met name als je weet dat het hersenvolume van de pup in razend tempo toeneemt, hij krijgt letterlijk ieder moment meer leercapaciteit. Z’n harde schijf groeit per dag.

Een goed luisterende hond creëer je voor de 16de week, hij vergeet het namelijk nooit meer, dus het is zaak alles te belonen wat je denkt dat goed gaat. En er niet meer vanuit gaat dat alle goeie dingen wel zullen blijven bestaan, maar daar echt ook zelf voor zorgen

 

Hondeneigenaren hebben alleen maar in hun hoofd wat niet mag en denken nooit na over wat wel mag. Met andere woorden, we geven dus ook alleen maar aandacht aan wat niet mag. En wat de hond per ongeluk goed doet vinden we heel normaal. Het gevolg hiervan is een zeer ongehoorzame hond, omdat negatieve aandacht ook aandacht is, hij heeft liever een “FOEI” dan dat hij helemaal geen aandacht krijgt, het maakt ze geen bal uit. Of was je in de veronderstelling dat een hond “FOEI” als straf ervaart?

Straf is iets heel anders, straf doet zeer, straf geeft stress, straf maakt bang, straf geeft agressie, straf hoort niet bij het opvoeden van een pup. Belonen daarentegen wel, belonen maakt blij, belonen geeft ruimte om te ontplooien, belonen maakt dat je verder kunt leren, meer kunt leren, meer wilt leren.

Wat misschien toch handig is om te weten is dat een hond helemaal niets doet wat geen beloning oplevert, hij is de hele dag bezig zichzelf een lekker gevoel te verschaffen. Of dit nu iets lekkers is of dat het aandacht of spelen is, hij is de hele dag op zoek naar een goed gevoel.

Bij onze kinderen snappen we dan weer wel, ze moeten naar school om ze iets te leren, we leren ze schrijven, rekenen etc. want anders functioneren ze straks niet in onze maatschappij.

Als we bij de kinderen hetzelfde zouden doen als bij de hond zouden we hele domme kindertjes krijgen, we leren ze niets aan, we laten ze gewoon de hele dag hun gang gaan en straffen wat niet mag.

Zo werkt het bij kinderen niet en ook niet bij onze pupjes.

Het is dus zaak om: Gewenst gedrag veelvuldig te belonen!

Ongewenst gedrag te negeren of te stoppen zonder iets te zeggen.

En daar overheen direct weer het belonen van het gewenste gedrag.

Waar kunnen we de hond eigenlijk mee belonen?

Met alles wat hij maar lekker vindt! We gebruiken zelf het voer wat we onze pups geven, het zijn altijd kleine brokjes die ze snel weg kunnen slikken, als je veel beloond is het niet handig om dit met iets groots te doen, want dan duurt het steeds een eeuwigheid voordat de pup het door heeft geslikt.

Voor de wat moeilijker situaties zoals bijvoorbeeld het op de stoep leren lopen of het negeren van andere honden belonen we met salami o.i.d. Hele kleine flintertje, het zit hem niet in kwantiteit maar in kwaliteit, de pup moet er een moord voor doen, dus zoek eens uit wat hij echt lekker vindt. En neem dat mee op pad.

Wat een mooie oefening is om mee te beginnen, is je pup te belonen direct na het zeggen van zijn naam. Iedere keer als je z’n naam zegt krijgt hij wat lekkers, iedere keer maar weer, 4 weken lang, dit werkt echt briljant, hij zal bij het horen van zijn naam als de wiede weerga bij je komen.

Maar ik geef mijn hond toch geen salami???

Waarom zou je dat niet doen?

 

Nou het is een hond?

Ja ok en wat is dan een hond??

Euh ja, nou in ieder geval krijgt hij geen salami, want dat is veel te zout?

Ok en heb je wel eens een hond met een te hoge bloeddruk gezien? En heb je er wel eens over nagedacht dat onze hond al duizenden jaren om ons heen leeft en ons afval opvreet.

Wat zou er dan mis kunnen zijn met een flintertje salami om je pupje iets te leren. Zodat hij in onze veel te drukke maatschappij uiteindelijk goed kan functioneren?

Bovenstaande discussie heb ik al vaak gevoerd en de mensen die blijven hangen in deze ouderwetse prietpraat en hun mening ten aanzien van het opvoeden en belonen van de pup niet herzien, hebben niet de best luisterende honden, simpelweg omdat ze in het begin teveel laten liggen.

Want dat mag toch wel de conclusie zijn na jarenlang cursus te hebben gegeven: Het opvoeden van de hond is altijd mosterd na de maaltijd, we lopen altijd achter de feiten aan.

Dit boek en deze puppycursus geeft je de tools om er eens vooraan te zijn en niet later alle zeilen bij te hoeven zetten. Ieder weldenkend mens krijgt een hond wel groot, dat is het punt niet, maar krijg je ook een goeie hond, zo één waarvan je later zegt dat je zo één als deze nooit weer krijgt.

Ik heb nieuws, deze methode geeft elke keer zo’n hond, een prettige hond die weet hoe de wereld in elkaar steekt en die weet wat van hem verwacht wordt.

En de twee hoofdredenen dat het zo goed werkt is het zorgvuldig socialiseren en het veelvuldig belonen van de pup.

<<<  De socialisatie periodes      Straf  >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *